Kalem Suresi Nazar Ayeti Okunuşu ve Anlamı
22 Haziran 2024

Kalem Suresi Nazar Ayeti Okunuşu ve Anlamı

Kalem Suresi Nazar Ayeti

Kalem Suresi'nin 51. ve 52. ayetleri, halk arasında nazar ayetleri olarak bilinmektedir. Bu ayetler, "Ve in yekadullezine keferu leyüzlikuneke biebsarihim lemma semiuzikre ve yekulune innehu le mecunun (51) ve ma huve illa zikrun lil alemin (52)" şeklindedir. Bu sure sonundaki nazar ayetleri, nazara karşı okunur mu, anlamı nedir, tefsiri nasıldır gibi konular hakkında geniş bir bilgiye ihtiyaç vardır.

Kalem Suresi ve İniş Yeri

Kalem Suresi, bir kısmı Mekke'de, bir kısmı ise Medine'de indirilen surelerdendir. İlk inen Alak Suresi ve onu takip eden Fatiha Suresi'nden sonra indirilmiştir. Nazara karşı okunan ayetler olarak bilinen Kalem Suresi'nin son iki ayeti hakkında çeşitli görüşler bulunmaktadır.

Tefsir ve Anlam

Kalem Suresi'nin 51. ve 52. ayetlerinin tefsirine baktığımızda, bu ayetlerin nazar ile değil, Mekke'li müşriklerin Peygamber Efendimiz'e karşı duydukları nefret, kin ve kıskançlık gibi düşmanca duygularla ilgili olduğu görülmektedir. Müşrikler, Kur'an'ı dinlerken gözlerini etkili oklara benzeterek, Peygamberimize karşı duydukları olumsuz duyguları ifade etmektedirler.

Kur'an'ın üstünlüğü karşısında hayranlık duygularını açığa çıkmasından korkan müşrikler, Peygamber Efendimiz'in sözlerine güvenilmez olduğunu ve onun bir mecnun olduğunu iddia etmişlerdir. Allah, bu ayetlerinde Kur'an'ın üstün niteliklerinden bahsederek, müşriklerin menfi propagandasını boşa çıkarmıştır.

Nazar Ayetleri Olarak Bilinmesi

Her ne kadar halk arasında bu ayetlerin nazar veya göz değmesi ile ilgili olduğu yönünde yaygın bir görüş bulunsa da, bu görüş kesin bir bilgiye dayanmaz. İslam alimlerinden İbn Kuteybe, bu ayetlerde müşriklerin Peygamberimize nazar değdirmesinden değil, Kur'an okunduğu vakit müşriklerin Peygamberimize düşmanca baktıklarından bahsedildiğini ifade etmiştir.

Diğer İslam alimlerine göre ise, bu ayetler müşriklerin Peygamber Efendimiz'e nazar değdirerek onu ortadan kaldırma amacını bildirmek için indirilmiştir. Bu nedenle, bazı büyük İslam alimleri bu iki ayetin nazara karşı okunmasını tavsiye etmişlerdir. Özellikle Hasan Basri Hazretleri, bu ayetlerin nazara karşı okunmasının fayda getireceğini belirtmiştir.

Sonuç

Sonuç olarak, Kalem Suresi'nin 51. ve 52. ayetleri konu olarak nazar ayetleri olarak inmemiş olsa da, Kur'an'ın başlı başına bir şifa kaynağı olduğu düşünüldüğünde bu ayetlerin nazar için okunmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nazardan Kurtulma Yolları?

Nazardan Kurtulma Yolları?

Popüler İçerikler

Nazar Nedir?

Nazar Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nazar Duası Okunuşu ve Anlamı

Nazar Duası Okunuşu ve Anlamı

Nazar Suresi Okunuşu ve Anlamı

Nazar Suresi Okunuşu ve Anlamı

En Etkili Nazar Duası Okunuşu ve Anlamı

En Etkili Nazar Duası Okunuşu ve Anlamı

İslamda Nazar Nedir?

İslamda Nazar Nedir?

Nazara Karşı Dua Okunuşu ve Anlamı

Nazara Karşı Dua Okunuşu ve Anlamı